Volle grond

Twee keer verplant

Algemeen
Jaarlijks worden er bij Combinatie Mauritz honderdduizend onderstammen geplant. Een groot deel van deze planten wordt ’s zomers veredeld. Dit gebeurt door middel van oculeren of chip-budding.

Het veredelen van gewassen gebeurt al vanaf het begin van de eerste landbouw- en tuinbouwactiviteiten van de mens. Eerst bestond dat vooral uit het overhouden van zaden en pas veel later, toen de genetica kwam, is dit in een stroomversnelling geraakt.

Uitgangsmateriaal
De twee keer verplante bomen met een stamomtrek van zes tot twaalf centimeter zijn de basis voor de teelt van onze klanten, maar vormen ook de basis van onze eigen containerbomen én onze drie keer verplante bomen. Het is dus belangrijk dat deze bomen van uitstekende kwaliteit zijn. Voorwaarden zijn onder andere dat ze ziektevrij zijn, een rechte stam hebben, een mooi vertakt wortelgestel hebben en een goede evenwichtige kroonopbouw.

Drie keer verplant

Deze jongvolwassen bomen zijn uitermate geschikt voor beplanting. Ze hebben een voorgevormde kroon, een rechte stam tot ongeveer 230 centimeter, een goed vertakt wortelgestel en een doorgaande harttak.

Ieder jaar planten we vijftigduizend bomen in de maat 8-10 centimeter om op te kweken tot de maten 12-14 t/m 25-30 centimeter.

Voorraadlijst downloaden volle grond teelt