Acer platanoides ‘Mauritz Upright’ ® | Zuilvormige Noorse esdoorn

0.00

Hoogte: 10 – 12 meter
Kroon: gesloten, blijvend zuilvormig
Blad: 5/7 lobbig, bladstelen tot 20 cm lang, gezond donkergroen
Bloemen: geel-groen, geurend
Bast: donkergrijs, takken lichtbruin
Vruchten: gevleugelde nootvrucht samara 3,5-4 cm lang
Herfstkleur: geel
Standplaats: stelt weinig eisen aan de bodem, windbestendig
Winterhardheid: goed winterhard
Windgevoeligheid: verdraagt redelijk wind
Bodemvochtigheid: droog, vochtig
Vorm: hoogstam boom, beveerde boom
Herkomst: Combinatie Mauritz B.V. Opheusden, Netherlands vermeerdering zonder toestemming is verboden
Biodiversiteit: bijen, vlinders, vogels
Categorie:
Delen:
Acer platanoides ‘Mauritz Upright’®

De Acer platanoides ‘Mauritz Upright’® is een selectie die alleen geproduceerd wordt/ gevonden is door Combinatie Mauritz boomkwekerijen. Vermeerdering zonder toestemming is verboden. Nadat we zelf zijn overtuigd van het succes van deze cultivar zijn we hem grootschalig gaan produceren, waarna hij zijn weg heeft gevonden naar inmiddels verschillende toepassingen / steden in Nederland en Europa.

De kenmerken van Acer platanoides ‘Mauritz Upright’®

De Acer platanoides Mauritz Upright®, ook wel zuilvormige Noorse esdoorn genoemd is de perfecte toepassing als zuilvorm voor zowel in uw tuin, maar ook voor beplanting in de openbare ruimte. Omdat de moederboom circa 30 jaar oud en nog slechts 2 meter breed is mag met recht gezegd worden dat dit een zeer slankblijvende zuilvorm is die onderhoudsarm is. Deze smalle boom heeft weinig onderhoud nodig omdat je niet aan zijn perfecte natuurlijke zuilvorm hoeft te snoeien. Anders dan de Acer platanoides ‘Columnare’ die tot wel 6 meter breed kan worden, zal de ‘Mauritz Upright’® veel compacter blijven, ook de bladstand is totaal anders. Een ander opvallend kenmerk van de Acer platanoides ‘Mauritz Upright’® is naast dat hij mooi opgaand is en een smalle kroon heeft, ook mooi groot en opvallend donkergroen gezond blad heeft. Het dikke gezonde donkergroene blad van de zuilvormige Noorse esdoorn is weinig gevoelig voor meeldauw en staat in tegenstelling tot de andere Acer platanoides selecties eigenlijk als het ware rechtop aan de boom met lange bladstelen van ongeveer 15 cm lang. Rond april verschijnen de geelgroene licht geurende bloemen aan de boom. Doordat de zuilboom vroeg bloeit, is het een interessante boom voor bijen. De vruchten zijn de overbekende gevleugelde nootvruchten ook wel samara’s of in de volksmond ‘helikoptertjes’ genoemd. In de herfst kleurt de fijn vertakte boom naar goudgeel.

De toepassing van de Acer platanoides ‘Mauritz Upright’®

Geweldige boom voor smalle straten
Het probleem voor veel tuin en landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en beleidsmakers is dat naast de bebouwing er toch ook plaats moet zijn voor groen, maar meestal is daar de ruimte niet voor. Door de opvallend slank blijvende groeivorm en het weinige onderhoud is de Acer platanoides ‘Mauritz Upright’® ideaal als boom voor in de straat naast bebouwingen, of andere openbare ruimtes. Vaak verkijkt men zich op namen en vormen van bomen, om maar één voorbeeld te noemen; de Carpinus betulus ‘Fastigiata’ is op jongere leeftijd heel smal maar naarmate de boom ouder wordt krijgt hij zware gesteltakken die steeds breder worden.

Bomen en zonnepanelen
Bomen kunnen het rendement van zonnepanelen verminderen doordat ze met hun grote kroonomvang licht zouden kunnen wegnemen. Met de zuilvormige Acer platanoides ‘Mauritz Upright’® hebben wij voor u de oplossing in huis. Zonnepanelen en bomen kunnen dus gewoon hele dikke vrienden zijn.

Verkrijgbaarheid
Omdat er veel vraag is naar dit soort en wij graag iedereen van dienst willen zijn, vragen we u eerst van tevoren te informeren voor de beschikbaarheid van maten en aantallen. De Acer platanoides ‘Mauritz Upright’® is verkrijgbaar als hoogstam boom, maar ook als beveerde boom, zowel in de volle grond als in container.

Additional information

Toepassingen

Bomen voor droge grond

Grondsoort

Droge grond

Stamhoogte

200cm