Planten

De voorbereiding

De bodem is één van de meest belangrijke factoren die van invloed is op de groei van onze bomen. Niet voor niets wordt bij de aanplant van bomen vaak meer geld uitgegeven aan de groeiplaatsinrichting dan aan de boom zelf. Omdat het kweken van bomen op de boomkwekerij een meerjarige teelt is, willen we er alles aan doen om te zorgen dat we een goede start kunnen maken.

Kwaliteit en kwantiteit

We planten alleen het beste uitgangsmateriaal uit, dat voor ons de basis vormt voor de start van de meerjarige teelt. Hier starten we altijd de tweede week van oktober mee. Dit doen we enerzijds omdat we in oktober nog net voor het afleverseizoen de tijd hebben om te planten en anderzijds voor de hergroei, omdat de bomen zich dan nog mooi kunnen settelen in de grond en alvast nieuwe wortels maken in het najaar. Ze kunnen dan in het voorjaar gelijk starten met groeien. Een mooi vertakt wortelgestel, een rechte stam, goede kroonopbouw, fijn vertakt, gezond en vrij van stamwonden; dit zijn de uitgangspunten waarop we het plantmateriaal selecteren. Hieronder een weergave van de hoeveelheden en feiten op een rijtje:

  • Planten van 100.000 onderstammen
  • Planten van 10.000 handveredelingen
  • Planten van 50.000 bomen 8/10
  • Planten van 20.000 bomen voor in de pot
  • Planten van 5.000 meerstammige bomen
Machinaal planten

Bij Combinatie Mauritz staat ergonomie hoog in het vaandel. Vandaar dat er machinaal geplant wordt, zelfs met behulp van het GPS-systeem.

Voor het planten van de onderstammen wordt gebruik gemaakt van een tweerijige plantmachine. De grotere bomen worden geplant met een eenrijige plantmachine voorzien van een graafmechanisme. Voor de containerteelt wordt een oppotmachine ingezet.

Waarom boom verplanten?

Als we onze bomen verplanten snoeien we de wortels en kroon. De wortels snoeien we omdat ze zich dan gaan vertakken en er fijne haarwortels komen die de hergroei aanzienlijk bevorderen. Hierdoor kunnen water en voedingsstoffen beter opgenomen worden. De kroon snoeien we terug waarbij de doorgaande koptak ook wordt teruggenomen om een mooie compacte kroon te krijgen. Daarnaast geven we de bomen meer groeiruimte om zich te kunnen ontwikkelen tot jongvolwassen bomen die klaar zijn om aangeplant te worden voor uw project.