Snoeien

Algemeen

Het snoeien is van cruciaal belang bij zowel het vormen als het onderhoud van een boom. De kwaliteit van onze bomen wordt grotendeels bepaald door de snoeiwijze. Regelmatige snoei en verplanting zijn van essentieel belang om het evenwicht tussen wortelgestel en kroon op peil te houden. Het is ook de eerste stap van de teelt. Als het uitgangsmateriaal binnenkomt, wordt het teruggesnoeid om de aanslag te bevorderen. Bij Combinatie Mauritz snoeien we volgens een strakke jaarplanning. Eind september worden alle bomen gesnoeid die in datzelfde voorjaar zijn geplant. Dit doen we om de boom in vorm te zetten voor het volgende groeiseizoen. Daarna snoeien we vaak de eerste twee weken van januari de rest van de bomen die niet leverbaar zijn. Vervolgens snoeien we aan het eind van het afleverseizoen de bomen die niet zijn verkocht en dus nog een jaar blijven staan. Hier wordt afhankelijk van leeftijd, soort en maat gekeken welke snoeimethode toegepast moet worden. Hieronder een beknopte weergave van de verschillende snoeimethoden.

Verschillende snoeimethoden

Zomersnoei
Snoeien in het voorjaar of zomer wordt zomersnoei genoemd. De bladeren zitten al aan de takken. Hierdoor kan het zicht op de kroon en dikke takken belemmerd worden. Een van de voordelen van zomersnoei is dat de takken niet invriezen als ze afgeknipt zijn.

Wintersnoei
Dit tijdstip van snoeien wordt door Combinatie Mauritz meestal zelf bepaald. De takken zijn kaal, waardoor je de vorm van de boom of struik goed kunt bekijken. Eventuele dikke takken of gebreken kunnen worden opgemerkt en verwijderd. Sommige planten kun je alleen in de winter snoeien omdat de boom dan in rust is. Dit betekent dat de sapstroom niet actief is waardoor de bomen ook niet zullen ‘doodbloeden’. De bekendste bomen zijn de zogenoemde ABC-bomen, zoals de Acer (esdoorn), Betula (berk) en de Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom is gevoelig voor bloeden na snoei wanneer dat op het verkeerde tijdstip gedaan wordt. De boomspecialisten van Combinatie Mauritz hebben de vakkennis in huis en kunnen u hierover uitgebreid adviseren.

Snoeidoelen

  • Opkronen en opsnoeien
    Bij het opkronen van bijvoorbeeld de jonge bomen knippen we de takken die bij iedere boom aan de stam groeien ervan af, waardoor we een mooie kroon realiseren. We letten erop dat de takken niet te dicht op de stam afgeknipt worden. Nadat een tak eraf is geknipt blijft er een snoeiwondje over. Dit vergroeit keurig naarmate de boom wat ouder wordt. Door de jarenlange ervaring en de specialistische vakkennis weten we precies welk tijdstip hier het beste voor geschikt is.
  • Vormsnoei
    Als de boom eenmaal op hoogte is zorgen we ervoor dat hij zijn gewenste vorm krijgt. Dit kan bijvoorbeeld een bolvorm, piramide of zuil zijn. Deze vorm kun je alleen toepassen als je kennis hebt van de natuurlijke groeiwijze van de soort. Na één groeiseizoen snoeien we onze bomen weer terug in de vorm die het meeste bij de boom past, gelet op zijn groeiwijze. Hierbij letten we er ook op dat we de boom terugsnoeien op de knop, zodat het ontstaan van dood hout in de kroon wordt geminimaliseerd.
  • Verjongingssnoei
    Soms zijn er ingrijpende maatregelen nodig als een boom of struik te erg uit zijn vorm gegroeid is, of bijvoorbeeld een gevaar vormt voor de omgeving. Dit passen we in de kwekerij gelukkig nauwelijks toe.
  • Onderhouds- en correctiesnoei
    Dit doen we altijd in de zomer. Bij het aanbinden van de toppen van de bomen wordt gekeken of er eventueel concurrentietakken aanwezig zijn en deze worden zo nodig verwijderd. Ook komt het wel eens voor dat een tak die over het hoofd is gezien bij de wintersnoei, of een gebroken tak of te dikke tak, gelijk wordt verwijderd. Ook worden dubbele toppen en zogenoemde zuigers eruit gehaald. Bij een dikke takkrans worden soms wat takken uitgedund om meer licht en ruimte aan de kroon te geven en dood hout te voorkomen.

Wortelsnoei

De volgende stappen nemen we in de kwekerij om een optimale wortel te krijgen.

  • Eerste keer verplanten: Dit vindt plaats bij onze leverancier waar de zaailingen gekweekt worden. De verplante onderstammen worden teruggesnoeid en weer uitgeplant.
  • Tweede keer verplanten: Als de onderstammen bij ons binnen komen worden ze voor de tweede keer geplant. Waar wij uniek in zijn is dat deze zogenoemde onderstammen na één groeiseizoen op de kwekerij nogmaals ondersneden worden waarbij ze voor de winter nog nieuwe wortels zullen gaan vormen. Dit doen we in september omdat de boom dan in rust is en weinig groeiverlies zal ondervinden. Wij vinden dit belangrijk omdat een boom dan weer nieuwe wortels maakt, de optimale situatie voor hergroei.
  • Derde keer verplanten: Bomen in de maat 8/10 worden gerooid en de wortels worden terug gesnoeid tot ongeveer vijftien centimeter van de stam. Deze bomen worden doorgekweekt tot maximaal dertig centimeter stamomvang bij ons op de kwekerij.
  • Vierde keer verplanten: Bomen in de maat zestien tot twintig centimeter of grotere meerstammige bomen worden gerooid en verplant om meer groeiruimte en optimaal wortelgestel te creëren.

Hulpmiddelen snoeien

Voor het snoeien van onze bomen hebben we verschillende hulpmiddelen. Omdat meestal de kroon van de boom niet meer vanaf de grond te bereiken is, hebben we de beschikking over een vijftiental hoogwerkers waarmee de werkzaamheden in de kroon van de boom worden uitgevoerd. Deze hypermoderne hoogwerkers zijn uitgerust met compressoren omdat we gebruik maken van pneumatische snoeischaren. Ook is er een aantal uitgerust met sensoren waardoor ze zelfsturend zijn. In de testfase is momenteel een hoogwerker waar we een kronensnoeier op hebben gebouwd waar we de kroon mee in vorm kunnen brengen. Dit levert voor ons enorme tijdwinst op en ziet er veelbelovend uit. Ook werken we met elektrische snoeischaren als bijvoorbeeld de 'Electrocoup' en 'Felco' voor de dikkere takken.