Vormbomen

Bij vormbomen denken de meeste mensen als eerste aan dakplataan en leilinde. Niet meer dan logisch, want deze soorten worden al sinds jaar en dag toegepast. Maar er zijn nog veel meer mooie soorten vormbomen. Carpinus betulus en Parrotia persica zijn bijvoorbeeld ook soorten die op veel verschillende manieren toegepast kunnen worden.

Vormbomen en hun privacy

De vormbomen bieden privacy doordat ze het zicht op de tuin wegnemen, schaduw bieden en de bewoners maximaal laten genieten. Vormbomen zijn veelal bomen die door hun karakter makkelijk in vorm te brengen en te houden zijn. Voorbeelden van Carpinus zijn meerstammig als dakvorm, schermvormig op stam, schermvormig van onderaf, maar ook als blok, bol of cilindervorm zijn ze toe te passen.

Vormboom voor de kleine tuin en grote tuin.

Doordat vormbomen jaarlijks in model gebracht worden zijn deze uitermate geschikt in een kleine als in een grote tuin. Als er meer gesnoeid wordt, krijg je meer vertakking. Dit zorgt ervoor dat de boom mooi compact blijft en dicht groeit. De boom wordt meestal in vorm gehouden door een frame van bamboe of ijzer, waarbij de takken langs het frame gebonden zijn met bindbuis. Belangrijk is dat het frame op tijd verwijderd wordt zodat ingroei in de boom wordt voorkomen. Dit kan meestal pas na een aantal jaren. Wanneer je dit te vroeg doet zal de boom weer zijn originele vorm aannemen.

Voorraadlijst downloaden volle grond teelt